Main menu:
Kun olet saanut tiedon sairaudestasi.
Ensimmäiset hetket ja lähipäivät ovat juuri syövästään tiedonsaaneille pahinta aikaa. On vaikea hahmottaa tapahtunutta ja tulevaisuuttaan. Tieto on lähes jokaiselle täysi yllätys.
Sairauteen ei ole osattu varautua ja mielen täyttää ahdistus ja pelko. Erittäin harvat miehet tietävät koko eturauhasen olemassaolosta, ja vielä harvemmat tuntevat eturauhassyövän. Kaiken tämän keskellä sairastunut joutuu päättämään omasta hoitomuodostaan.
Aikaa päätöksen tekoon annetaan varsin vähän, viikko tai vain joitakin päiviä.
Tässä tilanteessa tietoa pitäisi olla paljon saatavilla. Lääkärin tulisi huolehtia aina siitä, että potilaalle kerrotaan kaikki hoitoon liittyvät seikat, niin hyvät kuin huonotkin puolet.
Vaikka potilaalle olisikin kerrottu kaikki mahdollinen sairauteen liittyvä, käy useimmiten niin että lääkärin antama taudin määritys ja siihen tarjolla olevat hoitomuodot ovat tyystin unohtuneet ja potilas ei muista välttämättä juuri mitään, mitä lääkäri on hänelle kertonut ensi käynnin yhteydessä.
Otetaan aikalisä!
Jos olet ollut yksin lääkärin vastaanotolla ja koko käynti on hämärän peitossa, on järkevää varata lääkärille uusi käyntiaika ja ottaa elämänkumppani tai vaikkapa hyvä kaveri mukaan ja mennä kuulemaan kaikki vielä uudestaan. Kaksi korvaparia kuulee kaiken ja kumppani saattaa muistaakin asiat paremmin kuin ajatuksiensa kanssa eksyksissä oleva juuri sairastunut.
Potilaalla on oikeus vaatia lääkäriltä riittävästi aikaa saadakseen ymmärrettävästi ja riittävän kansanomaisesti tarkan tiedon sairautensa laadusta, vakavuusasteesta, tarpeellisista lisätutkimuksista ja hoitovaihtoehdoista etuineen ja haittoineen.
Toinen aikalisä
Jos on suinkin mahdollista, on järkevää hakeutua potilastovereiden vertaistuen piiriin heti sairaudesta tiedon saatuaan, tukiryhmään, joka on tarkoitettu juuri sairaudestaan tiedon saaneille.
Vertaistukiryhmissä tapaat kohtalotovereitasi, sekä juuri sairastuneita että jo sairautensa kanssa elämään oppineita. Ryhmissä ei ole saatavissa lääketieteellistä apua, eikä ohjeita hoidon valintaan.
Siellä jokainen vain kertoo oman selviytymistarinansa ja antaa vastaukset siihen, miten hän on hoitonsa kokenut ja mitkä ovat olleet hoitoihin liittyvät sivu- ja haittavaikutukset. Kuulemansa perusteella on helpompi tehdä päätöksiä ja valintoja omalla kohdallaan.
Ryhmässä tauti saadaan paremmin myös henkisesti hallintaan, omakohtaisista kokemuksista kuuleminen ja asiasta keskustelu auttavat parhaiten
Lataa ja tulosta aiheeseen liittyvä esite, tiedosto on Adobe PDF -muodossa.